Tjeerd


Met onregelmatige regelmaat schrijf ik over mijn leven in de bergen, de staat van de wereld, het roerige schrijvers- en uitgeversleven en al wat mijn brein op dat moment uitpoept. Lekkere brainfarts dus!

Ik woon deels in Mallnitz, een Alpendorpje in het hooggebergte van Oostenrijk, en deels in de fijnste rotstad van het land, my hometown Rotterdam. Werkzaam als schrijver én uitgever bij mijn eigenste spicy uitgeverij Jalapeño Books.

Wat nu?

Als lezer van mijn brainfarts krijg je niet een dichtgetimmerd concept in je mailbox, maar een afwisselende reeks van epistels over allerhande onderwerpen, met een persoonlijk randje.

Het streven is om minstens twee keer per week een verse brainfart te versturen naar alle abonnees. Met de onregelmatige regelmaat die de vaste lezer van mij gewend is. De donderdag is inmiddels de constante geworden, de maandag moet daar bij gaan komen en op woensdag verstuur ik de podcast. Maar zoals gezegd, die planning gooi ik nogal eens om wanneer het alledaagse vraagt om andere verrichtingen en verplichtingen.

Daarnaast wil ik nieuwe dingen blijven uitproberen. Waaronder een rubriek met andere schrijvers in de vorm van een ouderwetse briefwisseling over relevante kwesties of juist totale nonsens. Maar wel scherp en bij tijd en wijle polemisch.

Korte verhalen schrijven. Een podcast(je). Het in delen publiceren van mijn eerste boek. De boekenbranche fileren.

Enfin, zat onderwerpen en ideeën. Deze schrijversvrijplaats moet groeien en als de verbinder die ik ben; groeien doen we samen! [kots] Dus mocht u een stuk van mij lezen waarvan u denkt ‘zo, zo, lekker stukkie, pik’, schroom dan niet dit te delen op uw Hyves of MSN-account. Leidt al uw volgers van die vermaledijde social mediakanalen maar naar mijn plekje hier! En dat gaat heel simpel, klik maar eens op share:

Wat kan die jongen schrijven, hè.

Share

Wie is die gozer?

Reizende kluizenaar, eigenzinnige uitgever, vrij dolende ziel.

Bart Nijman, Nijmans Nieuwsbriefje

Geboren en getogen in Rotterdam. De passie (oh boy, passie…) voor schrijven is ontstaan al op de basisschool, maar kwam pas echt tot bloei op de middelbare school bij de lessen Nederlands van meneer Both en later meneer Bakker.

Nederlands docenten van de oude stempel die mijn sluimerende liefde voor verhalende taal ten volle tot bloei hebben gebracht. In een ver verleden studeerde ik bedrijfseconomie en cultuurwetenschappen.

Tjeerd is een Oer-Rotterdammer met een pen van scheepstouw en staalkabel.

Johnny Quid, GeenStijl

Vanwege mijn liefde voor snowboarden, outdoor sport en reizen ben ik als vanzelfsprekend in de reisjournalistiek terecht gekomen, waarbij ik regelmatig de uitstap heb gemaakt naar het maken van human interest verhalen en conflictreportages (Operatie Cast Lead, Israël & Palestijnse gebieden).

Op ski’s en met een tentje ben ik bij -20 de Poolcirkel overgestoken, ik heb waterpijp gerookt in Amman, ben beschoten op de Westbank, word elk jaar onmeunig dronken bij het wintersport openingsconcert in Ischgl, heb carnaval gevierd in Panama Stad, ging als miljonair een weekendje naar Mexico met een Dreamliner en heb de mooiste offpiste afdalingen gemaakt in Noorwegen. Reportages, columns en blogs over deze en al mijn andere reizen en avonturen verschenen in uiteenlopende print en online media.

Tjeerd heeft een lekker pennetje.

Fanny Glazenburg, hoofdredacteur Roots & Seasons

Voor Discovery Channel maakte ik deel uit van een team extreme sporters en obstacle runners. In 2015 kwalificeerde ik me in Parijs voor de Wereldkampioenschappen Obstacle Running in de Verenigde Staten.

Nieuw Rotterdams talent!

Suzanne Stam, Algemeen Dagblad

In 2013 schreef ik Villa Gladiola, mijn eerste thriller en goed voor twee vakjury nominaties en een lezersjury prijs voor beste Nederlandstalige debuutroman in het spannende genre.

In 2017 verscheen mijn tweede thriller, Eeuwig Donker. Met dit boek won ik een Indie Award voor Beste Boek 2017. The Indie Awards zijn dé literaire boekenprijzen voor auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven.

Tjeerd zet met Eeuwig Donker zijn naam weer in de spotlights, een schrijver die wat mij betreft niet onder doet voor Stephen King en Cody McFadyen.

Caroline Kuiper, boekblogger

Op 1 oktober 2018 zag mijn derde thriller RÄV het levenslicht. RÄV werd genomineerd (shortlist) voor de Alice Indie Boekprijs 2019 (Beste Indie-boek).

Tjeerd Langstraat bewijst met ‘RÄV’ niet alleen waarom hij alle gewonnen prijzen voor zijn schrijfstijl waard is, maar ook waarom hij als Indie-auteur nog meer eer zou moeten krijgen.

Judith Regeling, boekblogger

Maart 2021 kwam Evi uit, de vierde thriller in de Jan Vos reeks.

Op 1 mei 2021 kwam R.I.P. uit. Mijn persoonlijke verhaal over depressies en de (daarmee samenhangende) ellende die de coronamaatregelen veroorzaken. Op 1 juli 2022 verscheen Tossa, een “onweerstaanbare roman over vrijheid, vriendschap, liefde en de dood”. Op 10 augustus 2023 verscheen Te vroeg voor de overgang, een ebook met persoonlijke verhalen van 14 vrouwen die vervroegd in de overgang zijn.

Tjeerd Langstraat laat je naar adem snakken. Wat mij betreft kan deze Rotterdamse schrijver zich echt meten met de bekende thrillerschrijvers die ons land rijk is.

Patricia de Ryck, journalist 

En op 1 december 2024 ziet Yasmina het levenslicht. Een sprookjesachtige roman.

Tjeerd is een schrijver waarvan er te weinig zijn: eentje met doorzettingsvermogen.

Rob Hoogland, Nestor der Vaderlandse Columnisten (De Telegraaf)


Extra informatie

Instagram

Schrijver des Vaderlands

Dat ben ik. Unaniem gekozen. Tjeerd Langstraat, Schrijver des Vaderlands, aangenaam.

Unsplash

Niet eigen foto’s die worden gebruikt op deze site bij bepaalde artikelen, blogs en/of pagina’s komen van en vallen onder de voorwaarden van Unsplash. (en zo nu en dan via Wiki Commons) De namen van de fotografen zijn terug te vinden in de shownotes van de desbetreffende foto of als caption onder de foto.

Lique

Het fantastische portret en tevens mijn huidige avatar is geschilderd door begenadigd kunstenares en fijne vrouw Lique. Al haar andere werk is te bezichtigen op haar site: liqueangel.nl.