Jalapeño Books


jalapeño

[hal-eh-pee-no]

(Spaanse) pe·per (de; m): langwerpige, rode vrucht, zeer heet van smaak

De jalapeño is een chilipeper die op de Scovilleschaal tussen de 1.000 en de 50.000 eenheden scoort. De schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de heetheid van chilipepers. Nederlanders en Vlamingen schijnen 500 tot 1.000 Scoville eenheden te ervaren als een pittig genot in de mond, alles daarboven wordt als een culinaire marteling beschouwd waarbij je zintuigen intens tot orgastisch worden geprikkeld.

Waarom Jalapeño Books?

Die vraag is tweeledig te beantwoorden. Waarom deze naam en waarom überhaupt zelf je boeken uitgeven?

“Gaat ‘ie goed jalapeño pepertje van me?”

Deze retorische vraag krijg ik geregeld op momenten dat ik met een bepaalde vurigheid ‘acteer’. Ik kan wel stellen dat ik ben gezegend met een eigenwijs, impulsief temperament; gelijk een spicy jalapeño peper.

Dat temperament en die eigenwijze inborst zijn mede debet aan de keuze om mijn boeken in eigen beheer uit te gaan geven. Mijn goed ontvangen debuut Villa Gladiola (prijsje hier, nominatietje daar) schreef ik onder contract bij een uitgever in Nijmegen, waarna ik voor mijn tweede boek Eeuwig Donker werd benaderd door een Amsterdamse uitgever die zich manifesteert in de Eredivisie der Hollandsche uitgevers.

Maar lang verhaal kort, mijn ervaringen met gevestigde uitgevers waren niet zo best. Dus besloten mijn temperament en ik het heft in eigen hand te nemen en het conservatieve juk af te schudden. Toen dit besluit was genomen hoefde ik ook niet lang na te denken over een naam voor mijn uitgeverij: Jalapeño Books was geboren.

Een spicy uitgeverij van pittig leesvoer.