Donderdag Brainfartdag! Elke donderdag lees je hier een verse brainfart. Met vandaag: een preview van mijn nieuwste roman.
Mystieke Sprookjes uit het Cachot van Evin
Duizend nachten en één nacht
In het hart van Teheran, binnen de muren van de beruchte Evin-gevangenis, zit een jonge vrouw gevangen. Haar naam is Yasmina en haar dagen zijn een aaneenschakeling van martelingen, vernederingen en een bijtend gevoel van onveiligheid en onzekerheid. Het is in de diepte van deze grimmige wereld van duisternis en wanhoop dat haar pad zich kruist met een opmerkelijke vrouw. Jale, haar celgenoot.
Elke nacht, schuilend in het zachte licht van de maan, vertelt Jale haar als een hedendaagse Sjeherazade de oude sprookjes uit Duizend-en-één-nacht. Deze verhalen, afkomstig uit Perzië, Babylonië en van het oude Egypte strekkend tot aan India, verbeelden een betoverend en magisch schouwspel binnen de grenzen van hun kille gevangeniscel. Yasmina luistert naar de verhalen over dappere prinsessen, wijze sultans en betoverende djinns. Deze oude verhalen, die zij al snel ‘de mystieke sprookjes van Evin’ noemt, bieden Yasmina een warmte en troost die haar geest verlichten, zelfs in de moeilijkste omstandigheden en tijdens de somberste tijden.
Terwijl de nachten voorbijgaan, bloeit er een diepe band op tussen de twee vrouwen. Hun vriendschap, gevoed door de kracht van deze tijdloze verhalen, overstijgt de grenzen van hun celmuren. Yasmina, overdag gebukt gaand onder het juk van haar ketenen, zweeft in de nacht door een wereld van verbeelding en ontsnapt zo even aan de harde realiteit van haar bestaan.
Samen dwalen ze af naar de gouden paleizen van Perzië, waar een naar jasmijn geurende bries geheimen fluistert voor geliefden onder de maanverlichte hemel. Ze dwalen langs de oevers van de machtige Eufraat, waar de mythische Ishtar met haar wijsheid en gratie heerst over het oude Babylon. En ze verwonderen zich over de ontzagwekkende monumenten van het oude Egypte, waar farao’s en godheden het sterfelijke rijk bewandelen.
Door de kracht van deze verhalen ontdekken Jale en Yasmina het ultieme gevoel van vrijheid, zelfs binnen hun gevangenschap. De verhalen zijn een vluchtig respijt in een wereld van onderdrukking en onvrijheid. En zo vloeien de nachten in het cachot van Evin in elkaar over, nachten waarin Jale en Yasmina zich aan elkaar vastklampen voor kracht, hun harten bezwaard door het gewicht van hun opsluiting.
Wanneer het laatste hoofdstuk van hun tijd samen nadert, voelen Jale en Yasmina een bitterzoete pijn in hun hart en ziel. Hun band, gesmeed door de oude verhalen die tussen hen door dansen, is een reddingslijn geworden in de donkerste tijden.
Op dat moment van onzekerheid, als Jale en Yasmina elkaar in de ogen kijken, begrijpen ze dat hun verhalen voor altijd met elkaar verweven blijven. Hun gedeelde ervaringen, het lachen, de tranen en de gestolen momenten staan diep in hun harten gegrift.
Wanneer de dageraad aanbreekt en een nieuwe dag zich aandient, klampen Jale en Yasmina zich vast aan de hoop dat hun verhalen niet verloren zullen gaan en dat ze anderen zullen inspireren om troost te zoeken in de kracht van hun verbeelding.
De verhalen en de betoverende werelden die ze tevoorschijn toverden binnen de grenzen van hun gevangenschap zullen voor altijd in de wind worden gefluisterd.
Opdat de gevangenen van Evin nooit vergeten zullen worden.
De Eerste Nacht
Kennismaking in het cachot
Tranen banen zich moeizaam een weg uit de hoeken van haar dichtgeslagen ogen en rollen over haar opgezwollen wangen, om met souplesse langs de rafelranden van haar gebarsten lippen te glijden en haar het ziltige van haar verdriet te laten proeven.
Ze huilt zachtjes, ingetogen. Enkel het fluiten van haar gebroken neus is hoorbaar. De pijn is het ergste niet, zelfs de stilte die hier nu heerst is niet waar ze het meest om maalt. De vernedering is wat haar doet huiveren, in het ongewisse zijn over haar geliefde maakt haar bang en voedt haar verdriet. De fysieke pijn zal ze verbijten, móét ze verbijten, maar niet weten hoe het met hem gaat is gekmakend.
Ze fluistert zijn naam. ‘Manelin…’
Het uitspreken van de letters, het verzuchten van zijn naam maakt dat hij bij haar is, dat hij aanwezig blijft, zelfs nu hij op een andere, onbestemde plek is. Zijn naam zweeft door de ruimte, verdwijnt in het luchtledige, maar laat haar gloeien van liefde, van hartstocht en van passie, maar bovenal van een gemis en een verlangen die pijnlijker zijn dan alle pijn die haar beulen haar kunnen aandoen.
‘Blijf bij me, Manelin,’ fluistert ze. ‘Ga nooit bij me weg, laat me niet alleen. Jij bent mijn hoop.’
Langzaam laat ze zich met haar rug tegen de kille betonnen muur van de cel vallen. Ze durft niet te gaan zitten, bang voor wat ze zal voelen in haar gewonde, nagloeiende schoot, huiverig voor wat de bevestiging van haar vermoedens met haar geest zal doen.
‘Leven is lijden, meisje.’
Ze schrikt van de stem die onverwachts uit het donker klinkt.
‘Hallo?’ fluistert ze weifelend.
Een flinke gestalte rijst op, kreunend en steunend, houvast zoekend aan de wand. Het kleine beetje maanlicht dat door het enige raam in het plafond naar binnen schijnt, is net voldoende om de contouren van de stem in het donker te zien.
‘De nacht vóór deze nacht was het volle maan. Nog een dertigtal nachten, dan is het weer volle maan en hebben we hier prachtig licht. Wat is je naam?’
‘Yasmina, mevrouw.’
‘Yasmina… als de fruitige, bloemige geuren van de jasmijn. Een geschenk van God. Welkom Yasmina, in het levendige hart van Teheran, waar magische dromen de boventoon voeren, de spijzen bekoorlijk en weldadig zijn en het gezelschap aangenaam is, en waar sprookjesachtige wonderen als een fijngeweven tapijt door de ruimten zweven. Mijn naam is Jale en ik heet je van harte welkom in het cachot van Evin.’
Er schijnt een zwak streepje licht op het mollige gezicht van Jale. Ze glimlacht naar Yasmina, haar hoofd wat gebogen.
…
Verder lezen? Welnu, dan heb ik goed nieuws! Na het uitstellen van de oorspronkelijke publicatiedatum, kan ik melden dat op 1 februari 2025 Yasmina haar weg naar het grote publiek zal vinden! De eerste redactieronde heeft plaatsgevonden, er wordt nu noestig verder geschreven. Nu reserveren is deze sprookjesachtige roman op 1 februari als eerste ontvangen.
Yasmina is een jonge Iraanse vrouw die gevangen zit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Haar celgenoot is Jale, een oudere vrouw die Yasmina de martelingen, de vernederingen en de bijtende onzekerheid even doet vergeten door ’s nachts de oude sprookjes uit duizend-en-een-nacht te vertellen.
Jale is een begenadigd chroniqueur die de fabelachtige verhalen chargeert met haar eigen ideeën en fantasieën. De sprookjes uit Perzië, Babylonië en het oude Egypte vormen de basis van een warme vriendschap en diepe verbondenheid tussen de twee vrouwen.
Jale groeide op in het Iran van voor 1979, Yasmina werd geboren net na de Perzische Golfoorlog begin jaren 90. Twee vrouwen met een verschillende geschiedenis, maar met één gewenste toekomst: een vrije.
Zin in een heerlijke feelgood? Dat treft! Voor nog geen vier euro kun je deze lekkere novelle downloaden. En heb je een Kobo Plus abonnement, dan is ‘ie zelfs gratis!
Enne… nog een kleine maand en dan ligt het tweede boek van de B&B-serie in de schappen. Bed & Breakfast - Een huis vol charme komt uit op 30 juni en is al te reserveren.
“Met veel enthousiasme heb ik dit boek gelezen. Het laat je op reis gaan en wegdwalen van het hier en nu. Het boek leest prettig en gemakkelijk en bevat toch ook diepgang. Ik kijk enorm uit naar de volgende boeken van Eva.” ★★★★★
Automatisch kiezen voor het jaarabonnement met 17% korting en als eerste (exclusieve) content ontvangen? Simpel, kik op onderstaande button, vul je gegevens in en je bent erbij. Voilà!
Liever een losse donatie doen? Dat kan!
Een zelfgekozen bedrag als losse donatie doen kan hier, met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts onder vermelding van je mailadres of door op het BUNQ-logo te klikken. Natuurlijk krijg je bij een losse donatie ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content.
Los doneren via PayPal of Stripe is ook mogelijk. (NB.: PayPal leidt je naar een donatiepagina op naam van mijn uitgeverij, Jalapeño Books)
Een kop koffie is ook altijd welkom!