Tjeerds Brainfarts - Editie #6
Met vandaag: een blootfoto, Boudewijn Büch, literatuurprijzen, een beetje muziek en een overpeinzing over de Tossa Tour.
Verhaaltje
Eind september reed ik vanuit Mallnitz naar Tossa de Mar. Een prachtige route van ruim 1.500 kilometer waar ik bij het drielandenpunt Oostenrijk/Italië/Slovenië zuidwestelijk ‘de laars’ inreed. Via Venetië, Genua en talloze kleine stadjes aan de Ligurische Zee met een tussenstop in een aftands hotel met een krap eenpersoonsbed, een afgrijselijk ingerichte eetzaal, maar fantastische limoncello, pizza en ligging direct aan het strand, reed ik door via Zuid-Frankrijk – Roquebrune Cap Martin, Nice, Antibes, Cannes, Marseille, Nîmes – met een verschrikkelijke tweede stop in Palaves de Flots bij Montpellier wat door moet gaan voor een toeristisch vissersdorpje, maar wat je gerust een smerige banlieu mag noemen waar ik werd weggestopt in een achterafsteeg in een naar pis stinkend kamertje met uitzicht op de keuken van een aanpalend visrestaurant – alles voor die Hogere Literatuur en bovendien ben ik te arm om een degelijk hotelkamertje te huren – om op dag drie mijn camaradas op te halen op Gerona Airport om linea recta door te rijden naar Tossa.
Vanaf het vliegveld was het als vanouds. Het was zoals in het boek. Met dat verschil dat Peter er niet bij was. Vanwege gezondheidsproblemen. Peter, die Flynn heet in het boek... De hele Tossa Tour was fantastisch, er werd gegeten, gedronken, gelachen en gedanst. Werd er gehuild? Dat weet ik niet meer, wat ik wel weet is dat Peter ontbrak. En dat de Catalaanse wijsheid
Qui té salut i libertat és ric I no ho sap. / Hij die gezondheid en vrijheid heeft, is rijk maar weet het niet.
niet eerder zo toepasselijk was.
Ik hoop dat de Tossa editie 2023 een complete vier man sterke editie mag worden en dat de fictieve elementen uit het boek geen feiten worden.
Wil je meer lezen over hoe deze Tossa reizen verlopen? Dat kan! Gesigneerd exemplaar van deze onweerstaanbare, anekdotische roman over vrijheid, vriendschap, liefde en de dood koop je hier.
Muziek
Ook een beetje melancholisch? Zet dan je luidsprekers op vol volume en dit nummer op repeat.
Boudewijn Büch – met umlaut op de u
Afgelopen week was daar opeens een kleine viral: iemand plaatste een foto op Twitter met de vraag wie de persoon op de foto was. De persoon was Boudewijn Büch, mijn anti-held, zo lelijk dat hij mooi was. Al zijn boeken heb ik verslonden, al zijn tv-programma’s heb ik gezien (ik heb alle dvd’s), mijn fascinatie voor de dodo (hallo tattoo op mijn bovenbeen, hallo tekening van Bas) heb ik van hem, enfin, ik ben zo een fan van Boud dat ik in mijn eerste boek 'Villa Gladiola' een stukje Boudewijn Büch MOEST hebben. Dat werd dit:
Rechtsaf is er de bibliotheek, door Eric liefkozend Parva Libraria Alexandria genoemd. Klein Alexandrië, vrij naar de oude koninklijke bibliotheek van Alexandrië, in de derde eeuw voor Christus opgericht.
Eric trekt Vos aan zijn jasje en dirigeert hem de trap op, richting de bibliotheek. Hij zwaait de grote dubbele deuren open en de geur van oude boeken en hout komt de mannen tegemoet.
De glas-in-loodramen, met daarin het wapen van de villa, werpen een pallet aan kleuren het vertrek in. Manshoge kasten herbergen eeuwenoude boeken van over de hele wereld. Eric is een fervent verzamelaar van boeken, manuscripten, perkamenten, kortweg alles wat met papier en letters te maken heeft. Hij is een van de gelukkigen die een deel van Boudewijn Büchs collectie heeft weten te bemachtigen. Na het overlijden van Büch zijn er honderden, zo niet duizenden boeken uit zijn befaamde Bibliotheca Didina et Pinguina in nieuwe bibliofiele handen terechtgekomen, waaronder die van Eric.
Enne, dat boek kun je nog steeds GRATIS! als ebook downloaden. Doe maar, is leuk.
Functioneel naakt
Over tattoos gesproken… ik liet afgelopen week nog wat zetten bij mijn vriendin Joyce, die al op de middelbare school een mattie was, zelfs even (heel even) een soort van scharrel en nu nog steeds mijn leven verrijkt, maar dan anders, zeg maar. Awel, functioneel naakt en puur natuur!
Literatuurprijzen
In de vorige editie gaf ik aan dat ik nooit meer met een boekenprijs mee zou doen. Dus stuurde ik consequent inconsequent Tossa in voor twee literatuurprijzen. De Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs (voorheen AKO). En bij die eerste ben ik eens niet op voorhand uitgesloten van deelname!
Kijk die titels. Kijk die namen. Kijk die uitgeverijen.
Tossa staat er tussen. Ik sta er tussen. Jalapeño Books staat er tussen. Een eerste stap om die underdog positie te ontstijgen.
O, je kan trouwens ook weer voor de NS Publieksprijs stemmen. De genomineerden zijn de best verkochte boeken van afgelopen jaar, maar je mag als publiek ook op jouw favoriete boek (Tossa!) stemmen.
Doneren
Wil je meer van dit soort Brainfarts lezen? En denk je “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”. Dan kun je betalend lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht!
Subscribe hieronder, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!) of sponsorship en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts.
Mijn dank is groot en oneindig!