Wanneer u dit leest ben ik (bijna) onderweg naar de top van Le Tabor op 2.389 meter. Deze berg ligt in het Massif du Taillefer, wat weer onderdeel is van het machtige Le Massif des Écrins en dit is het domein van de vijfde race in de Merrel Skyrunner World Series.
Laten we praktisch beginnen. U kunt vanuit bed, lekker tussen de klamme lappen, met een croissantje en een sloot koffie, vanaf 10:00 uur de livestream volgen van deze race via:
YouTube: LINK
Facebook: LINK
Instagram: LINK
Of via TV Grenoble, Sport en France of Canal 30.
Enfin, zondag 20 april is de dag dat voor mij het skyrunning seizoen écht begint, hoewel deze al op 22 maart van start ging in La Palma, Spanje met de Acantilados del Norte. De World Series omvatten 23 races en 1 finale, verspreidt over 16 landen en 4 continenten. Om opgenomen te worden in de ranking dien je tenminste vier races te lopen; je beste vier resultaten tellen. Skyrace Des Matheysins is de vijfde race in de series en mijn eerste van dit seizoen.
Nachtmerries heb ik ervan. De aanloop is gewoon spannender dan de dag zelf. Je haalt je van alles in het hoofd. Het Imposter Syndrome komt om de hoek kijken, de algehele onzekerheid neemt toe en ik zie als een berg op [badumtsj] tegen de competitie. En ook, ben ik wel sterk genoeg, fit genoeg? Wat doet het weer eigenlijk, hoeveel sneeuw ligt er nog? Ik ken het gebied niet, dat is een extra uitdaging. Als ik maar kan kakken ‘s morgens, ik wil het niet onderweg doen. Laatste worden wil ik ook niet… even kijken naar de uitslagen van vorig jaar… enzovoorts, enzoverder. O. Ja. Het weer, de omstandigheden dus, ook een dingetje wel. [edit: de route is aangepast vanwege de wat extreme weersomstandigheden in dit deel van de Alpen)
Tegelijkertijd is er dus niets toffer, niets spannenders en niets leuker dan extreme bergsporten, waarbij je het ook nog eens opneemt tegen internationale tegenstanders.
En vandaag trap ik dus af in Frankrijk! Hieronder kun je zien hoe ik er op het moment voorsta qua fysiek en wat er allemaal komen gaat.
Data
De race gaat over ruim 26km. lengte en bijna 2.000 hoogtemeters. De langste klim in één “take” is 1.310 meter, de langste afdaling in één “take” is 740 meter. Om een beeld te schetsen, 2.000 hoogtemeters houdt in dat je 11x de Euromast oprent, verticaal.
Kilometer effort: 44km. Dat wil zoveel zeggen dat de zwaarte van deze race gelijkstaat aan een ruime marathon, maar dan op grote hoogte en onder extreme omstandigheden. Precies wat skyrunning zo leuk maakt dus!
Hoe is mijn voorbereiding dit keer verlopen? Same old, same old, kan beter, kan slechter, maar…
Cijfers eerste twee tevens laatste pre-race trainingsweken van april:
Afstand: 126,07km.
Hoogtemeters: 2.750 (te weinig)
Gemiddelde hartslag per sessie: 134hsm (zone 3)
Overige data, het lichaam:
Gewicht: 81,5kg.
VO2max: 52
Fitnessleeftijd: 32 jaar (mentaal 25, vind ik zelf)
Hartslag in rust: 39 tot 50hsm
Blessures: geen
Pijn: tuurlijk, pijntje hier, pijntje daar - o jee, ik voel weer wat!
Conclusie: op papier fit genoeg! En mentaal? Nou, los van het gepieker… denk ik dat ik ready ben. (JE MOET NIET DENKEN, JE MOET WETEN, schreeuwt mijn inner mental coach me nu toe)
Geen profsportleven, maar een topsportleven
Onlangs las ik een artikel over Pim Bijl, voormalig sportjournalist bij het Algemeen Dagblad die afgelopen zomer besloot het roer om te gooien en zich te focussen op zijn sport, hardlopen op de weg.
Pim vertelt expliciet dat hij geen profsportleven, maar een topsportleven leidt. “Profsporters verdienen ook echt hun geld met hun sport, bijvoorbeeld met prijzengeld. Er zijn maar weinig Nederlanders die echt kunnen leven van deze sport. Voor mij is dat niet realistisch. Ik wil een topsportleven leiden, waarbij ik het maximale uit mezelf haal.”
Dat is dit ook. Het is (extreem) topsportleven, maar (helaas) geen profsportleven. Fantastisch om dit te kunnen doen, náást mijn werk in de schrijverij en de bergbar en dankzij een aantal geweldige (materiaal)sponsoren!
Kortom, ik heb er zin an en u hoort binnenkort uiteraard hoe deze eerste race van dit seizoen mij is vergaan.
Allez, allez, allez!
Koffie is onontbeerlijk in de voorbereiding én nazorg van zo’n race. Dus als je mij een koffie wil schenken, ben ik je eeuwig dankbaar! Weer eens wat anders dan een sponsordeal met de Rabobank, nietwaar.
Wat is Skyrunning?
Skyrunning is een extreme vorm van berglopen die zich afspeelt op grote hoogte, vaak boven de 2.000 meter, met steile hellingen en technisch uitdagend terrein. Het combineert elementen van hardlopen, bergbeklimmen en trailrunning, maar onderscheidt zich vooral door de hoogte en de moeilijkheidsgraad van het parcours.
Kenmerken van skyrunning:
Hoogte: Meestal boven de 2.000 meter.
Stijgingspercentages: Hellingen kunnen tot 30% of steiler zijn.
Technisch terrein: Rotsachtige paden, sneeuw, smalle bergkammen, en soms stukken waar je moet klimmen.
Afstanden: Variëren, maar meestal tussen 20km. en 50km. Er zijn ook kortere en langere varianten.
Regels: Volgens de Internationale Skyrunning Federatie (ISF) mag het parcours geen gebruik maken van touwen of vaste klimuitrusting.
Disciplines binnen skyrunning:
SkyRace: De klassieke afstand, vaak tussen de 20-35km. met veel hoogtemeters.
SkyUltra: Ultramarathons (boven de 50km) met veel hoogtemeters.
Vertical Kilometer (VK): Een race met 1.000 meter stijging over een afstand van maximaal 5km.
Het is fysiek én mentaal superintensief, en vereist zowel uithoudingsvermogen als technische vaardigheid in de bergen.
Automatisch kiezen voor het jaarabonnement met 17% korting en als eerste (exclusieve) content ontvangen? Simpel, kik op onderstaande button, vul je gegevens in en je bent erbij. Voilà!
Ook tof, waar je zelf nóg blijer van wordt, is door een boek van me te kopen!
Liever een losse donatie doen? Dat kan!
Een zelfgekozen bedrag als losse donatie doen kan hier, met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts onder vermelding van je mailadres of door op het BUNQ-logo te klikken. Natuurlijk krijg je bij een losse donatie ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content.
Los doneren via PayPal of Stripe is ook mogelijk. (NB.: PayPal leidt je naar een donatiepagina op naam van mijn uitgeverij, Jalapeño Books)
Een kop koffie is ook altijd welkom!
Lezers over Tossa
Prachtige roman waarin de schrijver je aan de hand van twee verhaallijnen meeneemt in de tegenstrijdige realiteit die balanceert rondom het motto viva la vida. Mooi en soms zeer herkenbaar geschreven en leest lekker weg. Echt een aanrader om heerlijk bij te ontspannen. ~ Nino ★★★★★
Niet in één adem uitgelezen, daar is het te intens voor. Herkenbaar omdat het alles heeft waar je in het leven mee te maken hebt. Liefde, vriendschap en de dood. Dit alles bij elkaar maakt dit boek het meer dan de moeite waard om te lezen. ~ Karin ★★★★★
De eerder verschenen boeken van Tjeerd heb ik ook allemaal gelezen en ik vind echt dat hij en zijn oeuvre te weinig eer krijgen. Tossa pakt je, neemt je mee en ontroert je. Ik ben zelf nog nooit in Tossa de Mar geweest, maar na het lezen van dit boek heb je echt het idee dat je net terug komt van een reis naar Tossa. De sfeer, de spanning, de toeristische deken die over het stadje ligt. Tjeerd weet het levendig te vertellen, zo levendig dat je Tossa de Mar hoort, voelt en proeft. Vanaf de bank.
De scènes die zich in de bergen afspelen komen mij persoonlijk wel weer bekend voor, Tjeerd weet de emotie die ik in de bergen ervaar te vatten in woorden. In iets tastbaars. ~ Evelien ★★★★★
Ik wens je een race toe die alles in zich heeft. Het is goed wat je doet. Lees maar hier hoe belangrijk het is wat je doet: volledig uit je comfortzone gaan. A Comfortable Life is Killing You, maar dat wist je al. SUCCES!
https://poeticoutlaws.substack.com/p/the-comfortable-life-is-killing-you?r=1xs5fd&utm_medium=ios&triedRedirect=true
Spannend. En de voorbereiding is toch een deel van de pret? Heel veel succes!