De val van een roemrucht fotograaf
Hoe hoogmoed, stuitende arrogantie én beschuldiging van verkrachting een carrière kan slopen
Van die gasten die zo in zichzelf zijn gaan geloven, dat je ze hun succes op den duur toch een beetje gaat misgunnen. Om ze zo weer met beide benen op de grond te krijgen en ze een beetje Hollandsche nuchterheid bij te brengen.
Zo’n gozer is George. In eerste instantie lijkt het een aardige vent, maar al snel ontpopt hij zich tot een arrogante lul. En het zijn van een arrogante lul met het dedain van Kaag in het kwadraat, maakt iemand toch minder sympathiek en laat de gunfactor net zo snel verdwijnen als de zon tijdens een typisch Nederlandse zomer.
Eerlijk is eerlijk, de man kan dingen. Fotograferen. Niet voor niets heeft hij The Universal Photographer of the Year Award gewonnen. Zeg maar wat de Pulitzer Prize voor schrijvers is, of een Oscar voor acteurs.
Wie die George dan is? Gorka. Da’s zijn bijnaam en het is het hoofdpersonage in de fantastische debuutroman van Sonja Grinwis. En al in de proloog weet Sonja je te pakken met dit personage. Op een vervelende manier, want deze man, dit karakter, is zo stuitend pedant dat je met lichte walging verder leest: want dat is wat je wil, verder lezen.
En waar ik zeg “op een vervelende manier”, is dat bedoelt als compliment. Want karakters die beklijven, die je raken, op welke manier dan ook, dat zijn karakters die door de schrijver zo briljant zijn neergezet en uitgewerkt, dat ze het boek zo goed maken.
Maar, nog knapper is het dat je naar het einde van het boek toe weer sympathie voor Gorka krijgt. De val van Gorka lees je werkelijk in een sneltreinvaart uit. Er zijn zoveel ontwikkelingen, zoveel open eindjes en Sonja weet met haar schrijfstijl continu twijfel te zaaien over gebeurtenissen, intenties van andere karakters en eerlijk is eerlijk… dit boek zou ook niet misstaan in de Nederlandse thrillerlijsten. Continu is er een soort zinderende spanning die je scherp en alert houdt. Je blijft je mening en indrukken van personages herzien, zeker ook die van Bibi, de partner van Gorka, want die speelt een evenredig belangrijke rol in dit verhaal.
De val van Gorka is een actueel boek over grensoverschrijdend gedrag, met de schandalen van The Voice nog in het achterhoofd en de nieuwste zaak - Thijs Römer - die op dit moment de media domineren. Wat heeft de media überhaupt voor invloed op de levens van bekende personen, wat doet social media in dit soort zaken en hoe bepalend is dit voor mensenlevens, hoe beleven daders, of… vermeende daders deze rollercoaster?
Zonder enige spoiler weg te geven, hoop ik dat jij, als lezer van deze brainfart, besluit dit prachtige boek te kopen. Het zal je niet teleurstellen!
Hoeveel sterren ik dit boek geef? Vijf uit vijf, uiteraard.
★★★★★
“Een persoon die valt en weer opstaat, is zoveel sterker dan iemand die nooit valt.” ~ Victor Frankl
Gorka is nog maar net uitgeroepen tot beste fotograaf ter wereld. Eindelijk de erkenning waar hij al zijn hele leven voor vecht. Zijn populariteit stijgt razendsnel maar zijn ego groeit nog harder. In recordtijd ziet zijn partner Bibi hem ontsporen. Onbeschoft, onhandelbaar en agressief, met de dag wordt het gedrag van Gorka erger.
Als Gorka beschuldigd wordt van verkrachting van een jongen van zeventien en de bewijzen zich opstapelen besluit Bibi hem te verlaten. Gorka neemt een drastische beslissing en Bibi blijft achter met de puinhoop.
De val van Gorka is een roman over heftige thema’s maar vooral een boek over hoop en vergeving.
Sonja!
A.k.a. Schrijfhart. We ontmoetten elkaar voor het eerst in levenden lijve tijdens de boekpresentatie van RÄV in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
In de jaren die volgden bleven wij contact houden, waarbij Sonja mij altijd een hart onder de riem wist te steken waar het de woelige onzekerheden over de schrijverij betreft. Eerlijk is eerlijk, het is fijn en goed voor het ego wanneer iemand onverholen uitspreekt dat ze je boeken fantastisch vindt en je moet blijven doorgaan.
Niet alleen is Sonja een gepassioneerde lezer, schrijven kan ze ook, zo bewijst ze met haar debuutroman De val van Gorka. Sterker, ze heeft nóg een manuscript klaarliggen. De ruwe versie. Al laat ze die naar eigen zeggen voor altijd in een la liggen.
De val van Gorka schreef ze november 2021 tijdens de National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Na het o zo bekende gesteggel met een uitgever, besloot ze de touwtjes volledig in eigen hand te nemen en startte ze zelf een uitgeverij: Uitgeverij Schrijfhart.
Ik hoop dat deze fantastische roman het startschot zal blijken voor een lange, succesvolle schrijverscarrière. Ik kijk in ieder geval zeer uit naar het vervolg op dit boek! Of elk ander boek dat Sonja gaat schrijven.
Want, lieve Sonja, behoud je dromen, je weet nooit wanneer je ze nodig hebt. Blijf schrijven, ga door!
(en dan beloof ik bij deze dat ik de recensie van je volgende boek niet pas een half jaar na verschijnen plaats…)
Liever met iDeal betalen? Dat kan! Klik hier, subscribe en krijg automatisch het jaarabonnement met 17% korting en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts onder vermelding van je mailadres. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)
En eenmalig doneren via Stripe kan ook. Dan kan hier. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)